Прокурор Гинка Чинова, комисар Марин Димитров, съдия Евгени Узунов и

...
 
Прокурор Гинка Чинова, комисар Марин Димитров, съдия Евгени Узунов и
Коментари Харесай

Съдия Узунов: 41% от делата по Закона за защита от домашното насилие приключват с оттегляне на молбата без да се вземат мерки

 

Прокурор Гинка Чинова, комисар Марин Димитров, арбитър Евгени Узунов и Женя Петрова. Снимка: Искра.бг

„ Наблюдава се наклонност към увеличение на броя на случаите на домашно принуждение, което отдаваме на необятно дискутираното като проблем в гражданското общество и медиите. А тук предизвиквам и по-активни дейности в евентуалните жертви да потърсят помощ и да се възправят против ширещото се по отношение на тях принуждение. Да потвърдя тези думи е и общият брой на формираните досъдебни производства /ДП/ по квалифицираните сформира на закононарушение, осъществено в изискванията на домашно принуждение в Наказателния кодекс /НК/. За 2022 година формираните Директива за птиците са общо 87. За първите 6 месеца на актуалната година са 60. За интервала на актуалната година до края на октомври на територията на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас са регистрирани и се реализира надзор на общо 282 Заповеди за отбрана по Закона за отбрана на домашното принуждение. За съпоставяне – за цялата 2022 година техният брой е бил 272, а през 2021 година – 249 заповеди. “

Тази тревожна статистика регистрира началникът на „ Охранителна полиция “ комисар Марин Димитров по време на конференцията „ Добри практики на институциите в отговор на домашното принуждение “. Тя се провежда в границите на „ 16 международни дни против насилието “. По думите му ролята на полицията в разрешаването на казуса „ домашно принуждение “ е повече от основен, защото това е държавният орган, от който в началото на терен се търси подпомагане за неотложно приемане на отбрана и преустановяване на насилието. Той посочи, че в тази посока полицейските чиновници разполагат опция да сформира „ Протокол за предизвестие “, който би трябвало да изиграе възпираща роля по отношение на нападателната страна. Въпреки това през тази година има подадени подадени сигнали за домашно принуждение спрямо предходни интервали. Той добави:

„ По член 131 от Наказателен кодекс за причиняване на телесна щета в изискванията на домашно принуждение – за 2021 година формираните Директива за птиците са 30 при 33 за 2022 година. За първите 10 месеца на 2023 година формираните Директива за птиците са към този момент 107. По член 296 от Наказателен кодекс за случаите на несъблюдение или нарушаване на заповедите за отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение през 2021 година са формирани общо 38 Директива за птиците при 36 за 2022 година, а за първите 10 месеца на актуалната година формираните Директива за птиците са 47. Интересните са случаите на домашно принуждение, при които за несъблюдение или нарушаване на заповедите за отбрана позволилият закононарушението е арестуван за период от 24 часа – за 2021 година са постъпили 26 арестувани лица при 30 за 2022 година и 36 за първите 10 месеца на актуалната година. Принудителното извеждане от взаимното жилище на причинителя на домашното принуждение при осъществяване на правосъдно решение също сформира любопитна крива – за 2020 година случаите са били 15 на брой, които се усилват на 21 за 2021 година, 70 за 2022 година и за първите 10 месеца на 2023 година към този момент са регистрирани 81 случая. “

В умозаключение комисар Димитров показа и следната статистика:

„ За интервала 1 януари до 19 септември 2022 година формираните Директива за птиците, свързани с несъблюдение на заповеди за отбрана са били 21 на брой, като за същия интервал на актуалната година формираните Директива за птиците са 40. Образуваните Директива за птиците за причиняване на телесна щета в изискванията на домашно принуждение за същия интервал на 2022 година са били 22 при 79 за същия интервал на тази година. “

Според полицейския шеф от ден на ден от жертвите на домашно принуждение търсят помощ от ангажираните институции и изсветляват казуса.

Значително е повишен броят, както на формираните Директива за птиците за тези закононарушения, броя на арестуваните лица, както и този на лицата с повдигнати обвинявания и броя на импортираните в съда обвинителни актове против такива лица. Това удостовери и прокурор Гинка Чинова от Районната прокуратура в Бургас. По думите й като съпоставяне в двете години – броят на наказаните лица е 2,5 пъти повече спрямо 2022 година

„ Броят на арестуваните лица е 17 за 2023 година при единствено 5 за 2022 година Напълно съм съгласна, че повода за това, както несъмнено изменението в закона от 8 август тази година, което към този момент не планува условието, с цел да бъде съставомерно действието на закононарушение да има методичност за осъществяване на домашното принуждение “, разяснява прокурор Чинова, добавяйки другата причина, а точно необятното отразяване на няколко случая от медиите, в които се видя, че институциите взеха доста съответни ограничения, а точно – полицията, прокуратурата и съда. Според нея допреди промените в закона, ръцете на институциите са били вързани. Чуйте:

Председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов изясни, че в съда се образуват два вида каузи, като единият се движат по Закона за отбрана от домашното принуждение, което е гражданско-административна процедура и специфичните текстове по Наказателен кодекс, по които се образуват наказателни каузи от общ темперамент – тогава приказваме за закононарушения. Може да има и дулбиране по двете каузи, когато касае едно и също действие.

„ Правим разликата че имаме по-голям дял молби за отбрана от домашно принуждение по гражданско-административен ред, които преглеждаме в съда от тези, които са по общ темперамент каузи “, посочи той.

Съдия Узунов показа статистиката, която е на Районната прокуратура в Бургас, а точно:

„ За 2022 година Имаме едвам 13 каузи, формирани наказателни от общ темперамент, които са формирани при нас. За тази година са към този момент 19 “, съобщи арбитър Узунов, който посочи, че растежът се дължи на изменението на закона.

Домашното принуждение е единствено една част от насилието, което минава през съда и в този момент занапред се прави статистиката за домашното принуждение.

„ По Закон за отбрана от домашно принуждение, гражданските каузи – предходната година са били 129 каузи. От началото на тази година досега са 143 или общият брой все още са 269 такива постъпили каузи “, сподели още той.

Съдия Узунов регистрира още един сериозен проблем, а точно този с приключването на тези каузи:

„ От тези 270 каузи – 111 каузи или 41% от всички каузи по този закон са завършили с отдръпване на молба и отвращение да се постановят ограничения от съда. Това е извънредно този проблем. “

Управителят на Центъра по предварителна защита в Бургас Женя Петрова заяви, че се е нараснал броят на сигналите и жалбите при тях. По думите й това е станало през август след националните шествия, свързани с казуса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР